wtorek, 2 grudnia 2014

No to chleb!

Prosty przepis na chleb na zakwasie:

3 szklanki mąki pszennej (pełnoziarnistej)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki nasion dyni
2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki cukru (trzcinowego)

Całość wymieszać w misce/garnku.
Następnie dodać:

1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
1 i 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
Zakwas (cały, odłożony z poprzedniego pieczenia)

Wymieszać dokładnie ręką.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Odłożyć do czystego słoika porcję zakwasu (ok. 1/3 półlitrowego słoika)
Nałożyć do naczyń, w których będziemy piec (porcja na dwie keksówki), wysmarowanych tłuszczem i obsypanych np.kaszą manną (ew.wyłożonych papierem).

Odstawić na ok. 6-8 godzin (np. na noc).

Piec w temperaturze 180st. przez ok. 1h 40min.
Po upieczeniu wyjąć z naczyń i obrócić,żeby spód odparował.

Smacznego!


1 komentarz: