Prosty przepis na chleb na zakwasie:
3 szklanki mąki pszennej (pełnoziarnistej)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki nasion dyni
2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki cukru (trzcinowego)
Całość wymieszać w misce/garnku.
Następnie dodać:
1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
1 i 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
Zakwas (cały, odłożony z poprzedniego pieczenia)
Wymieszać dokładnie ręką.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odłożyć do czystego słoika porcję zakwasu (ok. 1/3 półlitrowego słoika)
Nałożyć do naczyń, w których będziemy piec (porcja na dwie keksówki), wysmarowanych tłuszczem i obsypanych np.kaszą manną (ew.wyłożonych papierem).
Odstawić na ok. 6-8 godzin (np. na noc).
Piec w temperaturze 180st. przez ok. 1h 40min.
Po upieczeniu wyjąć z naczyń i obrócić,żeby spód odparował.
Smacznego!
Oj wygląda mega pysznie - i z pewnością jest mega zdrowy!
OdpowiedzUsuń