czwartek, 11 grudnia 2014

Śliwka w dynię, czyli ciasto dyniowo-owsiane

Przepis na bardzo proste ciasto z dyni:

1 szklanka puree z dyni
2 jajka
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki tłuszczu (masło klarowane/olej kokosowy)
3 łyżki śmietany
3-4 łyżki cukru
3 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka siemienia lnianego
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 garście rodzynków
2 garście orzechów włoskich
6-8 suszonych śliwek

Z dyni wybieramy pestki i środek, kroimy w ćwiartki i pieczemy aż zmięknie (ok.30 - 45 min, w zależności od dyni). Następnie oddzielamy od skórki i blendujemy na jednolitą masę.
Na jedno ciasto starcza ok. ćwiartki niedużej dyni.
Jeśli puree będzie więcej można przechować je w lodówce na następny raz lub zużyć do innych dań.

1 szklankę puree z dyni mieszamy w garnku ze szklanką płatków owsianych i 2 jajkami. Używajmy jajek od kur z gospodarstw ekologicznych (0) lub wolnego wybiegu (1).
Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie zdążymy przygotować sobie pozostałe składniki.

Do garnka dodajemy tłuszcz, cukier, mąkę, siemię lniane, śmietanę, cynamon, gałkę muszkatołową i sodę oczyszczoną. Dokładnie mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy dwie niewielkie garści rodzynków (jeśli rodzynki są duże polecam je poprzekrawać - wtedy ciasto będzie się wygodniej kroiło) oraz orzechów (wcześniej rozdrobnionych lub pokrojonych). Dodajemy także wcześniej umyte, pokrojone na małe części śliwki.
Mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem. Podane ilości to porcja na niewielką keksówkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do godziny.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy z keksówki i odwijamy ostrożnie papier, a ciasto kładziemy do góry spodem na ok. 10 min. żeby odparowało.
Ciasto jest dość wilgotne, smaczniejsze po przestudzeniu. Jak wystygnie przechowujemy je w lodówce.

Smacznego!




























2 komentarze: